O nas » Dyliżans

Geneza powstania

Inicjatywa budowy i powstania dyliżansu wyszła od Eugeniusza Górniaka - Prezesa "Promyka" oraz Jerzego Walaszczyka zajmującego się turystyką i wycieczkami.

Pomysł został zrealizowany i po wielu staraniach i trudach dyliżans został zbudowany.

W dniu 22.09.2000 nastąpiło uroczyste poświęcenie dyliżansu i nadanie jemu imienia "Galop Gnieźnieński". Miało to miejsce przy kościele Farnym. Poświęcenia dokonał ks. kanonik Jan Kasprowicz - duszpasterz osób niepełnosprawnych.

Przed laty Eugeniusz Górniak wyjeżdżał z harcerzami wozem konnym na szlaki turysytczne po Polsce m. in. odbył wędrówkę szlakiem kólewskim z Gniezna do Krakowa w 1986 roku. Choroba spowodowała, że zmuszony był pożegnać się ze skautingiem. Podjął jednak pracę z osobami niepełnosprawnymi, pragnąc umożliwić bezpośredni kontakt z przyrod±, zaszczepić zainteresowania turystyczne, poznać piękne zabytki oraz kapliczki i krzyże przydrożne.

Wędrując po Wielkopolsce mogliąmy poznać jakie problemy mają osoby niepełnosprawne, w jakich żyją warunkach i jak można wyjść z trudnych sytuacji życiowych.

Wyprawy dyliżansem

Dotychczas odbyliśmy cztery wyprawy dyliżansem konnym, a mianowicie:

I wyprawa p. n.: "Mała Ojczyzna - powiat gnieźnieński"

Trasa wyprawy: Gniezno - Kłecko - Michalcza - W±growiec - Łopuchowo - Łagiewnik Kościelne.

Celem tej wyprawy było poznanie środowiska osób niepełnosprawnych w powiecie oraz znalezienie sposobu udzielenia pomocy tym osobom. Kolejnym zadaniem była rejestracja fotograficzna krzyży i kapliczek przydrożnych na trasie przejazdu.

II wyprawa p. n.: "Wędrówka po Małej Ojczyźnie - Wielkopolsce"

Trasa wyprawy: Gniezno - Września - Orzechowo - Jarosławki - ¦rem - Manieczki - Mosina - Błażejewko - środa - Nekla - Gniezno.

Podczas tej wyprawy zwiedziliśmy ciekawy region związany z historią Wielkopolski i Polski - Wiosną Ludów oraz powstaniem Wielkopolski.

III wyprawa p. n.: "Szlakiem Powstania Wielkopolskiego"

Trasa wyprawy: Gniezno - Trzemeszno - Mogilno - Szerzawy - Gąsawka - Gołańcz - Margonin - Wągrowiec - Kłecko - Gniezno.

Podczas tej wyprawy zwiedziliśmy historyczne miejsca walk powstańczych oraz poznaliśmy środowisko osób niepełnosprawnych z tego regionu. Staraliśmhy się dopomóc tym osobom w rozwiązywaniu ich spraw życiowych i zdrowotnych.

Drugi etap tej wyprawy przebiegał tras±: Gniezno - Bielawy - Zdziechowa - Mieleszyn - Łopienno - Mieścisko - Kiszkowo.

Zorientowaliśmy się, że zwłaszcza w rejonie Kiszkowa, zamieszkuje wiele osób niepełnosprawnych, które pozbawione są wszelkiej pomocy w zakresie rehabilitacji. Naszym zdaniem należałoby utworzyć Oddział "Promyka" własnie w Kiszkowie.

IV wyprawa p. n.: "Mała Ojczyzna - Wielkopolska".

Trasa wyprawy: Gniezno - Sławno - Owińska - Gruszczyn - Kórnik - Kostrzyn - Iwno - Gniezno.

Udział w tej wyprawie, oprócz członków "Promyka" wzieły również dzieci niepełnosprawne z półkoloni w Owieczkach oraz Sławnie, a także w Owińskach i Kostrzynie. Ponadto w końcowej fazie wyprawy wzięła udział grupa wycieczkowa z Holandii.

Pocztówka okolicznościowa
Okolicznościowa pocztówka wydawana z okazji kolejnych wypraw dyliżansem